Kiezen voor een diploma elektrotechniek roept vaak vragen op bij zowel ouders als leerlingen. Het is daarom belangrijk dat je als leerkracht goed voorbereid bent. Met deze kant-en-klare antwoorden op de meestgestelde vragen over elektrotechnische studierichtingen kun je leerlingen en ouders effectief informeren en ondersteunen.
Er zijn veel elektrotechnische studierichtingen, van heel praktisch tot meer theoretisch. Er is voor elk wat wils. Ontdek welke richting het best bij je leerling past met de STEM-Check.
Elektrotechniek opent allerlei deuren:
Om verder te studeren: leerlingen kunnen verder studeren of specialiseren via lange (graduaten en bachelors) en korte opleidingen (volwassenenonderwijs, zevende jaar).
Om werk te vinden: aan jobkansen geen gebrek! techniek en technologie bepalen onze toekomst, en opgeleide technici zijn erg gewild. De knelpuntberoepenlijst van VDAB staat vol met technische functies.
Elektrotechniek = STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics). Wetenschap, technologie en wiskunde spelen een rol, maar de hoeveelheid verschilt per richting en school. Overloop de lesroosters van een specifieke school om deze vraag te beantwoorden.
Absoluut! Steeds meer meisjes kiezen voor elektrotechniek.
Overtuig je leerlingen met rolmodellen zoals Gitte, Evelyne en Yasmine.
Theorie en praktijk wisselen elkaar af, afhankelijk van de richting. Plan een bezoek aan een technische school en laat je leerlingen het zelf ontdekken!
In het kort: de dubbele finaliteit legt de nadruk op theorie én praktijk, je past je algemene en theoretische kennis toe in de praktijk. Binnen de arbeidsmarktfinaliteit is de focus anders: de theorie wordt vooral duidelijk wanneer je die hebt toegepast in de praktijk.
Voor veel ouders is (elektro)technisch onderwijs onbekend. Toch zijn er veel manieren om hun kind te ondersteunen bij schoolwerk: interesse tonen, vragen stellen en structuur bieden. Ook zonder technische achtergrond kan een ouder veel betekenen!
Zeker! Elektrotechniek is denken én doen. Stages en praktijkervaring zijn belangrijk in het opleidingsproces, van korte stages van een paar weken in de dubbele finaliteit tot langere stages van meerdere maanden in de arbeidsmarktgerichte richtingen. Duaal leren biedt zelfs een combinatie van leren en werken.
Zo, nu ben je helemaal klaar om je leerlingen en hun ouders met vertrouwen te begeleiden naar een toekomst in elektrotechniek. Of het nu in de tweede of derde graad is, jij weet ze de weg te wijzen!