Een infomoment voor ouders rond studiekeuze balanceert voortdurend tussen informatie en interactie. Hoe vermijd je dat je hen overspoelt met informatie, en zorg je dat ze toch alles weten wat ze moeten weten? Met deze tips maak je van de studiekeuzereis een fijne ervaring voor ouders, leerlingen en jezelf!
Een toffe binnenkomer om de ouders op te warmen! Met enkele stellingen of vragen (die je eventueel op voorhand verzamelde via een bevraging) worden ouders meteen aangezet tot nadenken.
Experten van het CLB, directies van middelbare scholen of zorgcoördinatoren aan het woord laten heeft zeker een meerwaarde. Om het niet te saai te maken, kan je hun spreektijd beperken of hen tijdens een kort panelgesprek interviewen.
Oud-leerlingen kunnen als geen ander vertellen over hun ervaringen met studiekeuze en wat er volgt: de overstap naar het secundair, de lessen, de examens, huiswerk, … Allemaal zeer nuttige informatie die je als leerkracht moeilijk zelf kan meegeven.
Je kan leerlingen met elkaar laten ‘speeddaten’ en ouders met ouders.
Denk aan praktische thema’s waar ouders van wakker liggen: het vervoer naar school, schoolkosten, schoolreglementen, jobmogelijkheden na een opleiding, enzovoort. Werk met een doorschuifsysteem om te zorgen dat elke ouder langs elk kraampje passeert.
Ouders kunnen hierbij hun vragen op een post-it schrijven en die van andere ouders lezen. Dit zorgt voor een gevoel dat ze niet alleen met vragen zitten, en je weet meteen waarover je het met hen moet hebben!
Geef ouders de kans om onderling met elkaar te praten, bijvoorbeeld met een drankje aan het eind van het infomoment. Spoor hen aan om hier gebruik van te maken!
Op zoek naar nog meer tips voor een interactief infomoment?
Raadpleeg 'van basis naar secundair'!