Wanneer we in het Fyxxi Makerslab aankomen, zijn de kids al druk in de weer. De eerste opdracht van vandaag: een digitaal stripverhaal maken. “Het is de bedoeling dat ze een verhaal verzinnen met LEGO-mannetjes, en hun fantasie de vrije loop laten. Ze nemen foto’s van het verhaal met de webcam, die ze dan inpassen in de pagina’s op de computer. Op het einde van de dag bekijken we die stripverhalen samen, en sturen we ze ook naar de ouders.”, vertelt begeleider Kevin.

STEM-kamp

“De helft van de kinderen kreeg een andere opdracht. Zij bouwen een auto waaraan ze een motortje vasthangen. Daarbij moeten ze zelf dingen onderzoeken, bijvoorbeeld hoe ze de auto sneller of trager kunnen laten rijden door iets te veranderen aan de auto.”

"Het is gek hoeveel je met LEGO kan leren over wetenschap en techniek!"

Begeleider Kevin

Leren met LEGO

“Het idee achter de LEGO STEAM-kampen is om op een speelse manier een beetje wetenschap en techniek te leren aan jonge kinderen. Ze zijn allemaal tussen 7 en 11 jaar oud. Karam is onze jongste bouwer. Hij komt ook op woensdagnamiddagen tijdens het schooljaar bij ons langs.”

STEAM-kamp

Het is de tweede keer dat ik op LEGO STEAM-kamp kom. Ik hou superveel van LEGO en daarom kom ik graag naar het Makerslab. Hier kan ik experimenteren en spelen met dingen die ik thuis niet heb. Ik zou dit graag op school ook meer doen, maar daar hebben we niet zo veel LEGO.

Uitdagen met techniek

“Tijdens de kampweek geven we de kinderen af en toe een challenge. Zo moeten ze bijvoorbeeld een brug bouwen over een opening in zo weinig mogelijk blokken of met een trapstructuur. Maar het meest trots zijn ze ongetwijfeld op hun LEGO WeDo-project. Ze bouwden allemaal een robotje dat ze kunnen aansturen via een iPad.”

Simon maakte een aapje dat langs een touwtje naar beneden kan klimmen. “Ik vond het superleuk toen ik mijn aap voor de eerste keer daar zag hangen. Toen was ik heel trots. Ik wou ook testen of hij ook terug naar boven kon klimmen, maar dan moest ik wel eerst de code aanpassen. Naar boven klimmen lukte toch minder goed dan naar beneden.”

Fyxxi STEAM-kamp

Het aapje beweegt echt! Kijk maar!