Als je vroeger voor elektricien had gestudeerd, ging je meestal langs bij mensen thuis om de lampen te doen branden. Vandaag is elektriciteit véél ruimer. ICT maakt er een groot deel van uit, je leert programmeren en duikt in domotica, maakt kennis met hernieuwbare energietechnieken, je kan je verdiepen in ventilatie en koeltechnieken,...

Elektricien is een job met veel afwisseling en je verdient héél goed je boterham. 

Mark Vanden Eede

Eigenlijk zijn er oneindig veel mogelijkheden na een technische opleiding. Zowel voor wie meteen in het werkveld wil stappen, als voor wie wil verder studeren. Het vak gebied is enorm geëvolueerd. Maar de ideeën die veel ouders hebben over techniek helaas niet. Velen zien hun kinderen liever achtereen bureautje werken, in plaats van met hun handen. Terwijl je een schitterende carrière kan uitbouwen als elektricien. Er is veel afwisseling en je verdient héél goed je boterham."

“Door de hervormingen in het secundair onderwijs is de eerste graad tegenwoordig heel algemeen. Waar je zoon of dochter ook naar school gaat, hij of zij krijgt sowieso een paar uur techniek. Merk je als ouder of leerkracht dat een kind daarin geïnteresseerd is? Dan loont het zeker om daarop in te pikken. Omdat die jongere ervan zal genieten, hij of zij zal plezier beleven wanneer het lukt om iets te maken, wanneer hij of zij erin slaagt om met z’n eigen handen iets te laten werken.

En ook omdat er een grote nood is aan technische krachten. Bedrijven zijn continu op zoek naar gemotiveerde techniekers. Iemand die interesse toont en een basistechniek kent, kan later werkelijk overal aan de slag. Eigenlijk zouden we de jobs die voor het rapen liggen veel meer moeten promoten, zodat ouders en jongeren een beter zicht krijgen op de vele toekomst perspectieven die een technische opleiding biedt. Hopelijk krijgen technische beroepen dan eindelijk de waardering die ze verdienen.”