In de zoektocht naar een studie die écht bij hen past, namen de zesdejaars van het Sint-Lievenscollege uit Gent deel aan het Voka Talentcenter. Via opdrachten meten ze hun kennis van wiskunde, taal, technisch en ruimtelijk inzicht en fijne motoriek. Leerkracht Tim neemt zijn klas al twee jaar op rij mee naar deze inspirerende plek.
“Al in januari van het zesde leerjaar moeten leerlingen weten of ze naar een A-stroom of B-stroomrichting zullen gaan. Om in te schrijven in het secundair moeten ze een idee hebben van wat hun sterktes, interesses en talenten zijn. Dat proberen we te ontdekken op verschillende manieren: door hen zelf activiteiten te laten kiezen en erbij stil te staan waarom ze die kiezen of door het Beroepenhuis - en sinds vorig jaar ook het Voka Talentcenter - te bezoeken. Dat zijn allemaal momentopnames. Door ze naast elkaar te leggen, hopen we een goede richting te adviseren aan elke leerling.”
"Het talentenrapport helpt om aan te tonen dat het kind ergens écht in kan uitblinken, ook buiten de traditionele studierichtingen."
“Onze leerlingen hebben heel diverse achtergronden en uiteenlopende interesses. We merken dat het voor hen niet gemakkelijk is om naar zichzelf te kijken en te ontdekken wat ze echt graag doen of goed kunnen. Zo’n bezoek aan het Talentcenter helpt hen om hun sterktes en zwaktes beter te leren kennen, en geeft hen een zicht op wat hen later misschien gelukkig kan maken.”
Na het bezoek ontvangen de leerlingen een persoonlijk talentenrapport, dat naast de resultaten van de testjes ook rekening houdt met de interesses van de leerlingen. Het biedt ouders en leerlingen een beeld van hun sterke punten en welke studierichtingen daarbij aansluiten.
“Voor ouders die weinig vertrouwd zijn met het onderwijssysteem, is dat rapport een hulp. Het maakt heel concreet welke richting hun kind uit kan. Vooral voor ouders die automatisch richting de doorstroomfinaliteit denken, kan het verhelderend zijn om te zien dat er ook andere opties zijn. En het helpt ons als leerkrachten om het gesprek te openen en uit te leggen dat het kind ergens écht in kan uitblinken, ook buiten de traditionele studierichtingen.”
"Het is voor kinderen niet gemakkelijk om naar zichzelf te kijken en te ontdekken wat ze graag doen of goed kunnen."
“Sommige kinderen denken bijvoorbeeld aan een job in de zorg omdat ze daar vertrouwd mee zijn. Maar door die brede talententesten komen ze erachter dat technische beroepen bijvoorbeeld ook bij hun interesses passen. En dat is belangrijk, want er is veel vraag naar technisch personeel.”